×

Bieden Les 11: Het tussenbod: Tussenbieden in een kleur


Bieden Les 11: Het tussenbod
11.1: Tussenbieden in een kleur
11.2: Tussenbieden in Sans
11.3: Het informatiedoublet
11.4: En paar oefeningen

Tussenbieden in een kleur


Het tussenbod ook wel volgbod genoemd is het bod gedaan door de persoon direct na de openaar. Maar de principes gaan ook op in de 4e hand na 1x - pas - pas/iets - ? Ook dat noemen we een tussenbod


Tot nu toe in de lessen hielden te tegenstanders braaf hun mond. Dat maakt het bieden wel zo makkelijk. Oké het is een hoop leren en het duurt even voordat de routine er in zit, maar het bieden gaat inmiddels al best aardig. De standaard biedingen gaan al best vlotjes. En we hadden alle ruimte om kracht en verdeling vrij efficiënt aan te geven met als doel het juiste contract op de juiste hoogte te vinden.


Helaas een hoop van wat je inmiddels geleerd hebt komt allemaal te vervallen als de tegenstanders tussen gaan bieden. Het goede nieuws de regels rondom tussenbieden zijn een stuk simpeler als in heel wat minder rijtjes antwoorden om te leren.


In het tussenbieden gaat het nu ook niet zozeer meer om punten maar om slagen. Er is al de wetenschap dat er al minimaal 11 punten bij de tegenpartij zitten. Om die reden verschuift ook het doel van het tussenbieden. Er zijn 3 redenen om tussen te bieden:
- Zelf het bieden winnen met name gericht op het spelen van een deelscore (als de punten rond de 20-20 zitten), maar ook manches zijn zeker niet uitgesloten
- Een goede kleur aangeven waar partner mee kan starten als de tegenstanders het bieden winnen.
- Zand strooien in het bieden van de tegenstander en zo veel mogelijk ruimte weg te nemen.


We gaan het gewoon proberen, kijken hoe het met de intuïtie staat. De rechtertegenstander opent 1clubs - ? Wat te bieden?
 

Ik neem aan dat je graag iets in harten wil bieden. En net als bij de openingen beginnen we zo laag mogelijk als we wat hebben. Dit is een heel goed voorbeeld van een 1hearts volgbod. Als we het bieden verliezen willen we dat partner harten gaat starten. En als partner hartens mee heeft wie weet is het 4hearts voor ons. Geef partner spadesK en diamondsK en je hebt nog maar 3 verliezers.



 

Dit voelt (hopelijk) al heel wat minder prettig om 1hearts mee te volgen. Je wilt geen harten start, je hebt veel te veel verliezende slagen, partner moet best veel hebben om überhaupt 2hearts te maken. Dit is voor de meeste mensen (gewoon) een pas.




De grenzen voor het volgbod zijn een stuk minder duidelijk dan bij een opening of een bijbod. Dit is nog steeds een terrein waar het bridge zich ontwikkeld en kan ontwikkelen. Waar de grens ligt tussen wat wel en niet een volgbod is hangt vooral van het partnership en persoonlijkheid af. Er zullen genoeg spelers zijn die op die laatste hand wel 1hearts volgen. En het is ook niet fout of goed. Hoe agressiever je biedt hoe grilliger je score, je wint vaak als partner een fit heeft en je zelf mag spelen en het makt of niet te veel down gaat. Maar moet wel af en toe een dik verlies incalculeren als partner niets heeft en de tegenstanders je gedoubleerd laten spelen.

Je zal in de loop van je bridge carrière moeten ondervinden hoe agressief je moet zijn en hoe erg je dat bent van nature. En dat zal ook van het partnership afhangen. Zijn beide spelers heel agressief dan gaat het bieden vaak te hoog, zijn beide te passief dan mis je nog wel eens een (scherpe) manche of slem. De kunst is om er balans in te vinden en jezelf evt aan te passen in het partnership. Ik speel met verschillende partners, met de ene is een volgbod met hand 2 uit den boze en in een ander partnership is dit zeker een volgbod (en had spadesA er niet eens bij te hoeven zitten. Ik ben van nature een agressieve bieder, maar in het ene partnership moet ik me inhouden want mijn partner is soms nog meer van god los dan ik zelf kan zijn. En met mijn andere partner ben ik vaak degene die er flink aan trekt. De kunst is om er balans in te vinden. Om die reden is bridge echt een teamsport, je moet samen met je partner een balans zien te vinden.


Voor een tussenbod zijn niet zozeer de punten belangrijk maar meer de kwaliteit en lengte van de kleur (oftewel de hoeveelheid slagen in je hand).

Voor een volgbod geldt dat je minimaal een vijfkaart in die kleur moet hebben en bij (zeer grote) voorkeur ook nog wat vulling (plaatjes, meervoud!!!) in die kleur.

En als je het dan toch in punten uit zou willen drukken dan zal dat ergens tussen de 9 en 17 zijn, handen die op zijn minst tegen een opening aan zitten. Met sterkere handen doen we eerst wat anders en met zwakkere handen (als hand 2) daar moet je voorlopig nog niet aan willen beginnen.


Over het volgdbod is nog de minste consensus in de bridgewereld en het volgbod op 2 niveau zonder sprong is die consensus nog meer zoek. Er zijn 2 stromingen.


De ene helft in de bridgewereld denkt hoe meer een bod storend is hoe minder punten noodzakelijk.
1spades - 2hearts neemt heel veel ruimte weg, dit stoort de buren flink, dus dat mag best vanaf een punt of 9 (maar dan wel met een hele goede hartenkleur en het liefst een zeskaart)
1clubs – 1diamonds stoort het bieden niet of nauwelijks, dus hier willen we minimaal goede openingskracht (dus zeg maar vanaf een punt of 12 a 13)

En de andere helft vind dat het precies andersom is. Een 1clubs - 1diamondsheartsspades mag best wat lichter, maar een bod op 2 niveau (zonder sprong) moet wel zo ongeveer een opening beloven en eigenlijk ook een goede zeskaart. Voorlopig raad ik jullie aan de ietwat voorzichtige kant te kiezen zowel op 1 als 2 niveau. Dus handen die op zijn slechtst bijna een opening zijn. Dus vanaf een mooie 9 a 10 punten.


Wat te bieden na een 1spades bij de rechtertegenstander? En na een 1diamondsclubs opening?
 

Deze hand is goed genoeg om 2hearts mee te volgen na een 1spades opening. We nemen het 1sa en 2clubsdiamonds bod weg bij de tegenstanders en hebben een mooie vijfkaart harten. Voor de agressieve bieders is dit zeker een volgbod, maar voor de meer behouden bieder kan deze hand er ook nog net mee door, ook mede door de tienen en negens en de solide ruitenkleur.

Na een 1clubsdiamonds opening is het ook net een 1hearts volgbod. maar maak van de ruitens K432 en ik zou er mee passen, partner verwacht net wat meer dan dit.

Zoals al gezegd, het is geen exacte wetenschap en meer een gevoels-, stijl- en persoonlijkheidsding. Zowel passen als 1hearts bieden kan goed zijn.




Wat te bieden na een 1spades bij de rechtertegenstander? En na een 1diamondsclubs opening?
 

Ik zou met deze hand geen 2hearts mee te volgen. Te veel verliezers, geen mooie hartenkaart te weinig distributie… gewoon pas. En dat geld ook na een 1clubsdiamonds opening.

Het is echter een kwestie van stijl er zullen genoeg zijn die wel volgen, maar ik raad het jullie voorlopig af. Een goede kleur is vaak belangrijker dan punten. Om een slechte kleur te bieden heb je flinke compensatie nodig in punten in de andere kleuren, minimaal een goede opening.




Wat te bieden na een 1spades bij de rechtertegenstander? En na een 1diamondsclubs opening?
 

De harten kwaliteit is niet denderend (zeg maar gerust slecht), maar de rest van de hand compenseert prima.

Gewoon 2hearts mee volgen na een schoppen opening. Maar het kan wel eens een slag kosten als partner harten start. Maar met een hand als deze hoop je het bieden te winnen en dan maakt die start niet uit.

Ook na een 1clubsdiamonds volgen we 1hearts.





Wat te bieden na een 1heartsdiamondsclubs opening?
 

Op basis van alles hierboven had je vast 1spades verzonnen, misschien net te weinig punten maar wel een goede schoppenkleur.

Als je had bedacht, als ik zou openen zou ik 2spades openen zou dat nu ook niet zo zijn? Heel goed!!!!

De kleur is goed genoeg om schoppen mee te bieden en bij de volgbiedingen doen we hetzelfde als zwakke openingen. Dit is een goed 2spades volgbod. Een enkele sprong geeft een (goede) zeskaart aan met minder dan een opening aan puntenkracht. Een dubbele sprong toont een 7 kaart, en met een 8 kaart of langer zal je vaak gelijk 4heartsspades of 5clubsdiamonds bieden.



Wat te bieden na een 1heartsdiamondsclubs opening?
 

Een 8 kaart en minder dan een opening. Net als een 4spades opening ook nu gelijk 4spades volgen . Laat ze het maak lekker uitzoeken of het 5 6 of 7 harten of klaver is. Veel ruimte hebben ze niet om dat uit te zoeken.




Samengevat, om met een kleur te kunnen volgen hebben we:
- Minder dan een 18 punten.
- Een goede 5+ kaart en bij voorkeur met twee of meer plaatjes ( en vanaf ongeveer een punt of 9).
- Of in geval van matige 5+ kaart compensatie door voldoende puntenkracht (ruime opening 13+ pnt).
- Met een mooie 6 kaart kunnen we springen als we minder dan een opening hebben.
- Met een mooie 7 kaart kunnen we dubbel springen als we minder dan een opening hebben.
- Met een mooie 8+ kaart biedt gelijk de manche.




ONLINE BRIDGE


Online bridge
BBO
StepBridge


Bridge Apps
Groot overzicht van apps
OVERIGE LINKS OP APIH BRIDGELES

Eerstvolgende cursus (18-1-2023)
Contact