×

Het bijbod, het bod van de partner van de openaar


Als partner een opening heeft en de rechtertegenstander past (voorlopig passen de buren, want als ze dat niet doen verandert min of meer alles) zijn we aan de beurt voor het bijbod.

En het maakt nogal uit wat partner geopend heeft, sans of een kleur of een preëmpt en of we een fit (8 of meer troeven samen) hebben ontdekt of juist niet.

Laten we beginnen met kijken wat de cursus boekjes zeggen wat te doen na een opening op 1 niveau in een kleur. Net als wat wij gaan doen delen ze het antwoord op in ranges of blokken van punten. Na een opening van 1 in een kleur (1clubs, 1diamonds, 1hearts, 1spades) zijn de ranges als volgt.

• Met 0-5 punten hebben we echt te kort om iets te bieden en passen. Partner kan er 11 hebben en we hebben gemiddeld ongeveer 21 punten nodig om überhaupt iets te maken. Bovendien heeft partner eigenlijk nooit meer dan 20 punten, dus missen we ook bijna nooit een manche als we passen.

• Met 6-9 punten zullen we wat moeten doen. Partner kan er namelijk 18-19 hebben en dan mogen we de manche niet missen.

• Met 10-11 hebben we net te kort om zelf de manche te kunnen bieden, maar als partner geen minimale (11-12(13) punten) opening heeft moeten we in een manche zitten. We noemen dit een inviterende hand, net te kort om zelf de manche te bieden, maar te veel om iets minimaals te doen. We nodigen partner uit om de manche te bieden als hij niet aan de minimale kant zit van zijn opening.

• Met 12+ punten willen we een manche spelen. Opening + Opening = Manche. Die 12 punten komen nog vanuit de tijd dat een opening minimaal 13 punten moest bevatten. Tegenwoordig met de regel van 20 heeft een opening de kracht van 13 punten. Dus vanaf 12 punten bieden we in ieder geval door tot de manche. We moeten het bieden forcing houden, dat wil zeggen we moeten een bod doen waar partner niet op mag passen, tenzij we zelf direct de manche bieden.


Stel partner opent 1hearts hij heeft dus 11+ punten en heeft minstens een 5 kaart hearts en stel dat wij minstens een 3 kaart hearts hebben. De zoektocht naar de fit is over we hebben samen minimaal 8 hartens en we gaan een harten contract spelen. En als we de logica van de ranges hanteren, zijn de antwoorden vrij simpel, en zo staan ze ook in de beginnersboekjes:

• Pas: 0-5 punten:
• 2hearts: 6-9 punten; als partner genoeg punten heeft gaat hij door, als hij niet tot 25 kan komen zelfs als wij er 9 hebben zal hij passen.
• 3hearts: 10-11 punten; te veel voor 2hearts maar niet genoeg om zelf de manche te bieden. Het vraagt partner de manche te bieden als hij geen minimale opening heeft of anders te passen.
• 4hearts: 12+ punten; we hebben samen genoeg punten voor de manche.

En voor de andere kleuren geldt in de lesboeken precies hetzelfde, vervang hearts door spades of diamonds of clubs en klaar. Uit didactisch oogpunt is dit een heel makkelijk systeem. Echter in de praktijk kan je er vrij weinig mee want je bent heel veel ruimte aan het verspillen met sterke handen en zal bijna altijd slem niet bieden als dat erin zit. Wat wel blijft in APIH Basis zijn de punten ranges die zijn min of meer universeel.

Die ranges zijn ongeveer het belangrijkste om te onthouden. Uiteindelijk kan je daarmee de tabellen die je moet leren gebruiken vaak makkelijker te reproduceren omdat deze range logica de basis vormt van de antwoorden.

ONLINE BRIDGE


Online bridge
BBO
StepBridge


Bridge Apps
Groot overzicht van apps
OVERIGE LINKS OP APIH BRIDGELES

Eerstvolgende cursus (18-1-2023)
Contact